• +387 61 634594
  • info@eduit.ba
  • Braće Begić 19, 71000 Sarajevo

Predstavnici Aktiva i Udruženja profesora informatike kod ministra Kazazovića

untitled

Organizacija i realizacija kantonalnog takmičenja iz informatike za učenike osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, bio je povod današnjeg sastanka ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića sa predstavnicima Aktiva i Udruženja profesora informatike KS  Edina Smajića, Vedrana Ljubovića i Sadata Kovačevića.
Prema riječima ministra Kazazovića, riječ o specifičnoj vrsti takmičenja za koje Ministarstvo, Udruženje i Aktiv nastavnika informatike moraju na vrijeme usaglasiti sve neophodne tehničke preduslove.
Informatičko takmičenje za učenike iz svih osnovnih i srednjih škola održat će se sredinom narednog polugodišta. Na inicijativu Aktiva profesora ovog predmeta, a uz saglasnost resornog ministarstva,  organizacija i realizacija takmičenja povjerena je članovima Udruženja profesora informatike KS i profesorima sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.
„Oni će organizovati i pripreme učenika za takmičenje, kao i on-line takmičenja za one učenike koji se na općinskim takmičenjima nisu uspjeli plasirati direktno na kantonalno“, najavio je predsjednik Udruženja profesora informatike KS Edin Smajić.
Na sastanku je razgovarano i o modalitetima unapređenja nastavnog procesa iz ovog predmeta, kao i o vrednovanju rada profesora informatike. Predstavnici Aktiva profesora informatike su najavili da će u vezi s ovim resornom ministarstvu dostaviti konkretne prijedloge.
Ministar Kazazović je dao podršku planiranim aktivnostima, te je ovom prilikom istakao da će uskoro upriličiti prijem za učenika OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ Admira Zategu,  koji je osvojio prvo mjesto na nedavno održanom državnom takmičenju iz informatike i bronzanu medalju na balkanskoj informatičkoj olimpijadi.

Izvor: MONKS