• +387 61 634594
  • info@eduit.ba
  • Braće Begić 19, 71000 Sarajevo

Dabar informatičar 2018

Spremamo se za novi Dabar Informatičar izazov! Kompjutaciono razmišljanje i logika!

Već sada možete registrovati svoju školu i učenika za Dabar Informatičar 2018,
koji će se održati od 5 do 16 novembra/studenog 2018.

 

Registrujte školu i svoje učenike sada–>OVDJE

 

Zahvaljujemo se na Vašem interesu za Dabar Informatičar izazov! Pripremamo ovu novu godinu sa još boljim i izazovnijim sadržajem, još boljim zadacima !

Ne zaboravite, ne morate biti ekspert za programiranje kako bi pružili svojim učenicima priliku da se zabave, nauče i pokažu svoje talente!

O Dabar Informatičar izazovu

Dabar Informatičar uvodi učenike svih uzrasta, od 8 do 18 godine, u kompjutaciono razmišljanje i osnovne koncepte Računarskih nauka. Učenicima je omogućeno da online tokom 45 minuta rješavaju interaktivne zadatke i zanimljive zadatke. Svaki zadatak na svoj način predstavlja jedan osnovni koncept Informatike.

Svaki od zadataka, obično su vrlo kratki i sadržajni, na zanimljiv način izaziva učenika na razmišljanje, ne traži nikakvo prethodno znanje o kompjutacionom razmišljanju ali može otkriti skrivene talente koje svaki učenik posjeduje. Zadaci na poseban način ukuzuju da je komjutaciono razmišljanje sastavni dio osnovnih tehnika rješavanja zadataka u svakodnevnom životu, i podstiče učenika da dalje izučavaju računare i računarske nauke.
Dabar Informatičar (Bebras) je medjunarodni izazov koji obično traje dvije sedmice u novembru/studenom svake godine. Više od 2 miliona učenika iz više od 60 zemalja su učestvovali na izazovu prošle 2017 godine a medju njima i učenici iz Bosne i Hercegovine. Možete planirati održavanje Dabar Informatičar izazova bilo koji dan izmedju 5 i 16 novembra/studenog ove godine.

Fondacija Talentium će organizovati dodatnih šest izazova tokom cijele školske godine za učenike koji su pokazali najbolje rezultate u novembru/studenom. Najbolji učenici na kraju godine će postati pravi programeri.

Ko može uzeti učešće?
• Svi učenici od drugog razreda osnovne škole pa sve do maturanata u završnim razredima srednjih škola: postoji 6 različitih kategorija koje su dovoljno izazovne za svakoga.
• Nikakvo prethodno znanje nije potrebno.
• Želimo da ponudimo sadržaj za sve učenike ne samo one koji su se do sada pokazali najboljima.

Zašto bi Vaši učenici trebali uzeti učešće na Dabar Informatičar izazovu?
• Ovo je jedan od najboljih uvoda u kompjutaciono razmišljanje i osnovne koncepte Informatike
• Otkrijmo zajedno skrivene talente: kompjutaciono razmišljanje nije samo za one koji već znaju programirati računare! Kompjutaciono razmišljanje je za sve!
• Ovo sve je, prije svega, velika zabava i zadovoljstvo! Interaktivni zadaci su kao male igrice ali u isto vrijeme predstavljaju osnovne i najvažnije koncepte na kojima počiva sva Informatika.
• Nije potrebno planirati nikakvu nastavu vezanu za Dabra.
• Sve je potpuno besplatno!
• Svaki učenik-učesnik će imati certifikat o učešću sa svojim imenom i prezimenom i školom iz koje dolazi. Poseban program za one sa najvećim brojem bodovo – cjelogodišnji dodatni program sa šest novih izazova, susreti sa vršnjacima, kampovi i drugo.

Šta je potrebno za učešće?
• Računar, laptop, ili tablet za svakog učenika. (Mogu se koristiti i telefoni ali veličina ekrana može negativno uticati na konačne rezultate i cjelokupan osjećaj.)
• 45 minuta. Ne zaboravite da svi učenici ne moraju raditi izazov u isto vrijeme. Različiti razredi mogu raditi izazov u različito vrijeme u različitim danima tokom cijelog perioda od 5 do 16 11. 2018 godine. Učenici čak mogu raditi izazov i od kuće ukoliko imate manjak računara.
• Pristup Internetu uobičajene brzine

Dobro zvuči! Kako da upišem svoje učenike za učešće na Dabru?

 

www.dabar-informaticar.ba


Dabar-poster

Dabar-pravila